Як обрати бордюр для бруківки

Бордюри – важливі елементи благоустрою ландшафту, призначені для поділу зон, що розрізняються між собою по функціоналу, виду покриття, рівнем розташування. Для їх виготовлення використовується натуральний камінь (зазвичай граніт) і бетон. Гранітні вироби – міцні, довговічні, але дуже дорогі. У масовому варіанті бордюри (бортові камені) виробляють з важких бетонних сумішей. Експлуатаційні характеристики виробів залежать не тільки від властивостей бетону, але і від способу виробництва – вібролиттям або вібропресуванням.

Укладання бордюрних каменів навколо ділянки з покриттям з тротуарної плитки вирішує кілька завдань:

збільшує стійкість покриття до механічних пошкоджень;
запобігає розповзання ФЕМ;
підвищує естетику доріжок і майданчиків, надає їм більш акуратний вигляд.
Для установки в парках, скверах, громадських садах використовуються рядові бортові камені або вироби з лотком під газонокосарку. Особливість бордюрів з лотком – наявність з одного боку майданчика, що розташовується на рівні газону, по якій може пересуватися газонокосарка. Стандартна довжина виробів – 1 м. Для обрамлення криволінійних доріжок і округлих майданчиків краще придбати камені довжиною 0,5 м.

Садові бетонні бордюри можуть мати не тільки сірий, але і інші кольори, що дозволяє підібрати вироби, які підходять за кольором тротуарній плитці або контрастні з нею. Такі вироби зберігають свою колірну гамму протягом всього терміну експлуатації. Можна придбати камені стандартного сірого кольору і пофарбувати їх атмосферостійкою фарбою, але її доведеться оновлювати кожні 2 роки. При укладанні на слабкий грунт рекомендується використовувати бортові камені з розширеним підставою.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *